Stress en Burnout

Stress en Burnout

Wat is stress? Wat zijn stress symptomen?
Stress heeft een functie. Het zorgt er namelijk voor dat je adrenaline en cortisol aanmaakt wat er voor zorgt dat je tijdelijk beter kan presteren. Feitelijk maakt het lichaam zich, in een fractie van een seconde, klaar om te vechten of vluchten. Je lichaam kent geen reactie op werkdruk, deadlines of gehaast zijn- enkel gevaar of geen gevaar. Er wordt ook wel gezegd: Fight & Flight / Rest & Digest.  Zodra het gevaar is geweken hoort je brein de signalen te ontvangen dat alles weer OK is en het lichaam weer terug mag naar zijn normale staat.
Het probleem is dat veel mensen door hoge werkdruk of andere redenen te lang in de stress modus blijven zitten en dit vaak niet eens door hebben. Wanneer je dit te lang blijft toelaten zal het lichaam dit als de nieuwe norm gaan aanvaarden en zul je merken dat het steeds lastiger wordt om je te ontspannen.
Dit is een ongezonde toestand wat tot een burn-out, overspannenheid en/of gezondheidsklachten kan leiden. Je prestaties zullen aanzienlijk dalen, je raakt vermoeid en hebt moeite met nadenken. Veel mensen hebben niet door dat ze nog in de stress modus zitten, na etenstijd of zelfs later!

Wat gebeurt er bij stress?
– verhoogde hartslag (bij langdurige stress kan deze moeilijk naar beneden)
– pupillen vergroten
– bronchiën verwijden
– droge mond
– aanmaak adrenaline
– aanmaak cortisol
– stijging bloeddruk
– je spieren spannen zich
– spijsvertering vertraagt

Wat is een burnout?
Een burnout is een proces en kent dus verschillende fasen.
Er is sprake van spanningsklachten wanneer je je niet meer aan kunt aanpassen aan de stressor (hetgeen wat stress geeft). Bijvoorbeeld wanneer stress te lang duurt.
Bij een burnout presteer je ondermaats en kun je het niet meer opbrengen om naar het werk te gaan- je bent niet meer vooruit te branden. Privé gaat het nog wel goed. soms zelfs beter. Je geniet nog van je hobby’s. Het kan ook zijn dat je op twee werkplekken werkt en slechts op één werkplek een burnout hebt. Een burnout is dus altijd gerelateerd aan een werkomgeving.

Over Stress, burnout en overspannen

Bron: Heartmath Benelux

 

Wie krijgen een burnout?
“Het zijn vaak de gewetensvolle, bevlogen en perfectionistische medewerkers die een grotere kans lopen op een burnout. Je moet hebben kunnen branden voor je werk om op te kunnen ‘branden’. Soms is er sprake van teleurstelling in hooggestemde idealen.

Wat zijn de signalen van een burnout?
Weerzien, motivatieverlies, verandering in houding naar collega’s, klanten/patiënten/cliënten/gasten. Vanzelfsprekend behaal je minder resultaat, wat er mogelijk weer voor zorgt dat je twijfelt aan je eigen competenties.
Signalen bij collega’s kunnen ook zijn dat ze zich meer terugtrekken. Niet meer mee gaan naar bedrijf georganiseerde uitjes terwijl je dat vroeger wel deed. Klagen over de organisatie terwijl je dat vroeger niet deed. Veel kort verzuim, de kantjes er vanaf lopen, terwijl je dat vroeger niet deed.
uit: “ik ben niet meer vooruit te branden” door Carlo Mittendorff en Marianne van der Pool

 

Herken je deze stress signalen of stress symptomen op jouw werkvloer?
Overweeg dan een Heartful-Working incompanytraining of coaching !
Neem contact met mij op en vraag naar de mogelijkheden.

Ben je particulier en geïnteresseerd in Mindfulness en/of Hartcoherentie?
Neem dan een kijkje op: http://www.Heartful-Living.nl